Liga 1 se pregătește să intre în lumea bună a campionatelor de fotbal de pe mapamond, iar șefii din club au început deja să discute despre acest lucru. ProSport a aflat că oficialii LPF au găsit soluția pentru implementarea arbitrajului video și în România, iar în acest sens urmează să convoace o adunare generală a cluburilor din prima ligă pentru a parafa și ultimele detalii în acest sens.
La începutul lunii octombrie, după ce mai mulți conducători de cluburi din Liga 1 au atacat dur conducerea LPF, oficialii organismului condus de Gino Iorgulescu au reacționat. Printr-o hârtie trimisă tuturor celor 14 cluburi din prima ligă, Liga Profesionistă de Fotbal cerea acordul pentru implementarea tehnologiei VAR.
În documentul ce a ajuns pe adresele cluburilor de Liga 1, LPF asigura că va asigura sumele necesare pentru suportul tehnic necesar arbitrajului video, în timp ce în sarcina cluburilor urmează să cadă plata celor doi arbitri suplimentari necesari în această conjunctură. ProSport a aflat că pregătirile pentru finalizarea acestei operațiuni au intrat pe ultima sută de metri, astfel că a contactat LPF pentru un răspuns. „Toate cele 14 răspunsuri pe care le-am primit din partea cluburilor au fost pozitive. Urmează acum să organizăm adunarea generală pentru a finaliza acest proces”, ne-a declarat Mircea Călin, șeful departamentului Competiții în cadrul LPF.
Înainte să ia legătura cu reprezentanții Ligii, ProSport i-a contactat pe conducătorii celor 14 cluburi din Liga 1, și în afară de Dinamo, toți și-au declarat susținerea pentru implementarea VAR. „Noi nu spunem nici da, dar nici nu. Vrem să știm mai întâi ce costuri necesită acest sistem, dar și ce bani va plăti fiecare echipă. Trebuie să ne întâlnim la LPF și să discutăm”, a spus președintele lui Dinamo, Florin Prunea.
De partea cealaltă, reprezentanții cluburilor din Moldova au fost cei mai hotărâți. „M-a sunat acum câteva zile domnul Justin Ștefan de la LPF și mi-a spus că dânșii au găsit o soluție pentru implementarea sistemului VAR în România, iar noi, cluburile, ar trebui să plătim doar baremul arbitrilor din camera video. Noi vrem sută la suta arbitraj video”, a declarat pentru ProSport Valeriu Iftime, patronul celor de la FC Botoșani.
Adrian Ambrosie, președintele lui Poli Iași, a dezvăluit care a fost motivul ce l-a determinat să se gândească încă de acum doi ani la sistemul VAR. „Noi suntem in totalitate de acord cu implementarea sistemului VAR în România. Acum doi ani am pățit ceva de râsul-plânsul. Jucam la Iași un meci cu Poli Timișoara, iar Alexandru Tudor era arbitru. Prin minutul 87, noi am înscris un gol, spectatorii s-au bucurat, iar noi, pe bancă am început să ne pupăm și să ne luăm în brațe. Pe tabelă era trecut deja 2-0 pentru noi. Nimeni de pe banca noastră nu a observat însă că jocul s-a reluat repede, toți credeam că s-a început de la centru, pentru că nu văzusem. În ultimul minut, Timișoara înscrie, iar tabela indica 2-1. Comentatorul radio așa a anunțat scorul. Abia atunci au început jucătorii din teren să strige către banca de rezerve că scorul este 1-1. Am înnebunit! Vă jur că de atunci noi vrem VAR în România”, a explicat pentru ProSport Ambrosie.
ProSport a aflat că LPF a găsit varianta ideală pentru aducerea arbitrajului video și în Liga 1, singura chestiune care rămâne încă necunoscută fiind rapiditatea cu care acest sistem se va implementa. Conform oficialilor Ligii, s-a mers pe o variantă care implică mobilitate mai mare și costuri mai mici, anume achiziționarea unor microbuze care să fie plimbate de la un stadion la altul: trei principale și unul de rezervă. „Este una din variantele recomandate și de FIFA, iar firmele pe care le-am contactat sunt omologate. Este mult mai convenabil așa, pentru că altfel costurile ar fi fost prea mari”, a explicat Mircea Călin, reprezentantul LPF.
În acest moment, între LPF și Comisia Centrală a Arbitrilor există un dialog pentru a accelera pregătirea arbitrilor video, acesta fiind și principalul impediment în calea implementării acestui sistem încă de la finalul sezonului regulat. „În acest moment, sunem în discuții și cu FRF, și cu CCA. Oricum, FIFA are un calendar clar ce trebuie urmat pentru introducerea arbitrajului video, iar în acest moment noi mai avem nevoie de cel puțin șase luni de pregătiri temeinice pentru a fi în regulă cu toate recomandările”, a explicat oficialul LPF. Tocmai de aceea, varianta cea mai probabilă este testarea sa la unele meciuri din primăvara viitoare, pentru ca ulterior, din sezonul 2020/21, VAR-ul să funcționeze la fiecare meci din Liga 1.
Eu sunt dispus să plătesc pentru toate cluburile din Liga 1. Oricât e nevoie, dar să nu mai avem probleme de arbitraj și discuții din cauza arbitrajului” – Gigi Becali, patron FCSB
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER